Inne

Budyń waniliowy

Hejka! Co tam u Was? Jakie macie plany na majówkę? Ja z racji matur mam przedłużone wolne, co niezmiernie mnie cieszy! 😀 W sumie w tym roku nie mam zbyt dużych planów na ten czas, ale mam nadzieję, że posiedzę trochę w kuchni, poczytam książki, posłucham muzyki i tyle mi wystarczy!
Wczoraj pierwszy raz zrobiłam swój własny budyń waniliowy nie z torebki! Myślałam, że będzie to jakoś bardzo czasochłonne, ale okazało się, że poza dwutygodniowym przygotowywaniem cukru waniliowego wszystko robiło się dosłownie dziesięć minut! Obawiałam się, że w porównaniu ze smakiem do którego przywykłam ten będzie bardzo jałowy i niedobry. Muszę Wam powiedzieć, że jest PYSZNY! O wiele lepszy niż ten z proszku i oczywiście zdrowszy!:) 
Lepszego smaku dodawały jeszcze moje pierwsze borówki w tym roku! 😀 Gorąco polecam!!
Przepis na budyń waniliowy:

500ml mleka
1 łyżka masła
3,5 łyżki cukru waniliowego
pół laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem oraz ziarenkami wanilii. Resztę mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka szybko mieszając. Zagotować.
Z racji tego, że rezygnuję ze wszystkich proszków w torebkach cukier waniliowy zrobiłam również sama. Jest to banalnie proste!
Przepis na cukier waniliowy 

1 laska wanilii
2 szklanki cukru
Ziarenka wanilii wymieszać z cukrem, w środek włożyć pokrojone na cztery części laski wanilii. Na dwa tygodnie zamknąć w szczelnym opakowaniu. 🙂
Dwoma przepisami zainspirowałam się z rewelacyjnego bloga MOJE WYPIEKI.
Buziaki :*

5 Comments

  1. Ajajaj, bardzo chętnie bym spróbowała zrobić takie cudo, ale… najpewniej zaraz by się coś stłukło/wylało/Bógwieco. Teoretycznie mam zakaz wchodzenia do kuchni ^^
    Ps. Muszę Ci powiedzieć, że dałas mi mocnego kopa w tyły i w czasie choroby nadrobiłam moje braki filmowe! Dziękuję Ci! /najwierniejsza czytelniczka Nina :p

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *