Lifestyle

FOODBOOK ZERO WASTE Jak nie marnować jedzenia | nowy film na kanale

JADŁOSPIS

WTOREK: śniadanie– domowa bułka z przepisu Piotra: 500 g mąki, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, jajko, 7/8g suszonych drożdży. Ciasto wyrobić i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu. Następnie uformować kulki, lekko splaszczyc, wyłożyć na blasze, przykryć i pozostawić na max 40 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Po upływie 40 minut wstawić uformowane bułki do piekarnika i piec ok 15 w zależności od piekarnika (bułki powinny się zarumienic) | pieczone warzywa z przepisu Jadłonomi w skróconej wersji, czyli pokrojone warzywa maczam w oleju z przyprawami, dodaję na wierzch suszony rozmaryn z działki i wsadzam do piekarnika i pieczę na oko 🙂 podwieczorek: szparagi w cieście francuskim z przepisu z bloga burczymiwbrzuchu.pl, ale już go nie ma, więc podam Wam tu- jednak na bloga dziewczyn zapraszam, bo swego czasu wchodziłam jedynie tam 😀 ciasto francuskie pokroić na trójkąty, wsadzić kawałek szparaga i sera camembert, zawinąć wstawić do piekarnika aż się zarumienią wyjąć i posypać serem (ja wsadziłam ser za szybko do piekarnika i dlatego wyszły takie niezbyt ładne) obiad: grochówka od Jadłonomi (robiłam przepis z książki, ale z dodatkiem jabłka jest na stronie i ten właśnie Wam tu wrzucę) kolacja:
koktajl- truskawka, banan, owsianka 🙂

ŚRODA: byliśmy cały dzień w podróży, a że wyjeżdżaliśmy bardzo wcześnie nie zdążyłam zrobić nic na podróż.

CZWARTEK: śniadanie: grochówka, pomidor, jajko podwieczorek: TORT URODZINOWY: biszkopt- 12 jaje, 10 łyżek mąki, 10 łyżek cukru; oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy potem dodajemy żółtka, cukier i mąkę, mieszamy delikatnie łopatką. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach następnie wyciągamy biszkopt i dokładnie studzimy (musi być zimny), tniemy na trzy części, w szklance rozrabiamy poncz (woda, cukier, cytryna) i nasączamy trzy placki biszkoptu krem- 700 ml śmietanki 36%, opakowanie 250 g serka mascarpone, pokruszona gorzka czekolada i kakao + cukier na oko. Biszkopt przekładamy dżemem porzeczkowym, dodajemy krem i na samą górę owoce. W naszym przypadku borówki, maliny i winogrona. TARTA Z OWOCAMI:  od kwestii smaku tyle, że nie dodałam galaretki, a budynie zrobiłam sama kolacja: pasztet z soczewicy z ogórkami od Jadłonomi (tysiąc razy lepszy niż ten z żurawiną, polecam. Wszystko robi się tak samo, tylko zamiast żurawiny dodaje się ogórek kiszony), sos czosnkowy do pasztety mojej Mamy: na oko jogurt, czosnek, sól, pieprz i jedno opakowanie serka wiejskiego 🙂 Na górę albo w środek pietruszka.

PIĄTEK: śniadanie: pasztet z soczewicy z ogórkiem, sos czosnkowy i domowa bułka obiad: najlepsza na świecie carbonara ze szparagami od Kwestii Smaku kolacja: idealny koktajl czyli składniki na oko: jarmuż, banana, pomarańcza, cytryna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *