Lifestyle

Świąteczne ciastka w pięć minut!

Dzień dobry! Dzień dobry!

Zaplanowałam sobie już jakieś pół roku temu, że podzielę się z Wami moimi szybkimi sposobami na łakocie w pięć minut właśnie przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Miałam się do tego solidnie przygotować, wypieki zrobić kilka dni przed dodaniem postu i zrobić piękne zdjęcia. Wyszło jak zawsze- zapomniałam, a przy okazji sprawdzania kalendarza zobaczyłam, że właśnie taki post miałam na dzisiaj zapisany. Więc wyszło ultra naturalnie, bo naprawdę robiłam je spiesząc się przed zajściem słońca (i uwierzcie, że zrobiłam te zdjęcia i kiedy to piszę jest pełna ciemnica w moim pokoju). Zajęło mi to ultra mało czasu, a biorąc pod uwagę fakt, że jeśli zdecydujecie się na skorzystanie z moich rad zrobicie zapewne jedne- to wyjdzie Wam pięć minut + sprzątanie w czasie pieczenia 😉

Dla kogo ten post? No dla wszystkich! Ale przede wszystkim dla tych, którzy chcą żeby było pysznie, chcą zachwycić rodzinę, ale nie mają wystarczającej ilości czasu lub po prostu nie chcą go spędzić w kuchni. To moje pięć propozycji na pyszne ciastka, które robię bardzo często od kilku lat, więc są sprawdzone 😉 I uwierzcie mi, że zawsze wychodzą! A każdy kto ich próbuje bardzo je sobie chwali i chce przepis. Więc oto i one. Ciastka z przepisami. Oczywiście nie wymyśliłam ich sama (choć trochę modyfikowałam, więc podam swoje wersje), dlatego jak zawsze na pogrubionym słowie będzie link do autora pierwowzoru… choć jedynie do dwóch pamiętam autorów, inni to zwykłe wyszukiwanie w internecie, więc wybaczcie, ale Wam ich nie podam. Musicie zadowolić się moim 😉

Co najważniejsze- składniki na te ciastka zazwyczaj zawsze są w domu. Przynajmniej moim! Tak tylko zaznaczam, bo kiedyś jak zachwalałam jakiś składnik, który zawsze jest w domu, ktoś mnie wyśmiał i powiedział, że nikt go nigdy nie ma. A ja mam 🙁 Także ten. No każdy ma co innego, ale może akurat się złoży tak, że będziecie mieli. Jak nie, to jutro jeszcze są sklepy otwarte!

Wegańskie ciastka marchewkowe Eryka

Smakują podobnie jak ciasto marchewkowe, choć są jak placki. Tym razem wyszły mi totalnie płaskie, ale to przez coś dziwnego, co towarzyszyło mi dzisiaj cały czas w kuchni. Chyba zły papier, ale nieistotne. W każdym razie- te ciastka nawet jak nie wyglądają, to ZAWSZE SMAKUJĄ!!!

1,5 szklanki mąki| 1 marchewka| 1/4 szklanki oleju| 1/2 szklanki mleka| 3 łyżki cukru z wanilią (własnoręcznego)| garść rodzynek| garść orzechów| 1 łyżeczka imbiru| 1 łyżeczka cynamonu| spora szczypta soli| szczypta pieprzu| 1 łyżeczka proszku do pieczenia|

  1. w dużej misce wymieszać mąkę, proszek, cukier oraz przyprawy. W mniejszej misce marchewkę, olej, mleko.
  2. składniki mokre przełożyć do suchych i wymieszać na gładką masę. Dodać orzechy i rodzynki
  3. Rozgrzać piekarnik na 190 stopni.
  4. piec 20-25 minut.

Ja oczywiście w ostatniej chwili zorientowałam się, że nie ma mleka (jak zawsze!), ale za to właśnie kocham to że była weganką! Zawsze mam w domu wiórki kokosowe i wodę w czajniku, więc zawsze robię sobie mleko kokosowe. Tyle ile potrzeba do ciasta, a resztę wlewam do kubka lub butelki. Czekam aż ostygnie i wsadzam do lodówki lub piję. Serio! Nie lubię pić mleka, ale to kokosowe, to po prostu mistrz! Najłatwiejszy przepis jest u Agamasmaka. Wystarczy 1 szklanka wiórków kokosowych i 3 szklanki wrzątku. Kokos zalewamy wodą, wszystko blendujemy, a na koniec przesiewamy przez sitko. Mleko wiadomo… a co z kokosem?

Kokosowe kulki

Robię je za każdym razem kiedy robię mleko kokosowe. W innych przypadkach nie, bo i po co? Przyjemne w robieniu, łatwe i co najważniejsze- chyba całkiem zdrowe 😉 Nie ma w sobie mąki, cukru, ani nic co nadaje smak potrawom zwykłemu człowiekowi (mi), dlatego jest w smaku trochę jałowe, ale z drugiej strony- pyszne! Pisałam o nich już kiedyś w poście właśnie o mleku i resztkach.

1 szklanka kokosu, który został z robienia mleka| 1/2 szklanki maku| 1/4 szklanki lnu| 1 łyżeczka oleju kokosowego| 3 daktyle|

  1. Mak i len zmielić (ja używam do tego Termomixu)
  2. wszystkie składniki połączyć i wyrobić masę ręką (to strasznie przyjemna konsystencja w dotyku, więc polecam 😀 )
  3. uformować kule i poukładać na papierze do pieczenia
  4. Rozgrzać piekarnik na 190 stopni
  5. piec 20 minut
Bananowo- owsiankowe ciacha

To jest najbanalniejsze i najlepsze. Zawsze staram się mieć zapas owsianki w domu. W czasie chodzenia do szkoły było to o tyle problematyczne, że co kilka dni musiałam swój zapas uzupełniać, a teraz na spokojnie starcza mi na kilka tygodni. Banany również mam prawie zawsze (bo to mój posiłek numer jeden po treningu! :D). Co najfajniejsze- odkryłam ten przepis gdy byłam weganką i pozwalał on uniknąć wyrzucania czarnych bananów. To właśnie one idealnie sprawdzą się przy tych ciastkach. Są przepyszne, pieką się jedynie 10 minut i brudzicie jedynie miskę i widelec. Dla mnie rewelacja! A jakie pożywne!

1 szklanka owsianki| 2 banany|

  1. Do miski wsypać szklankę surowej owsianki
  2. Dodać banana
  3. Rozwalić go na jednolitą masę, która w automatyczny sposób połączy się z owsianką
  4. Rozgrzać piekarnik na 190 stopni
  5. Piec około 10 minut, aż brzegi się zarumienią
Kruche ciastka

Wbrew pozorom to nie są pierniczki, nigdy bym ich nie wsadziła w kategorie „łatwe ciastka”, to wielogodzinna katorga! Kruche ciastka zazwyczaj robiłam w kształtach wielkich choinek, ale gdzieś mi zginęła foremka, dlatego postanowiłam tym razem zrobić zwierzakami i IKEA, ale są one tak nieporęczne… jeny! Więc wykorzystałam standardowe serduszka. Rada- nie kupujcie tych foremek. Są straszne! 😀

200g mąki| 120g margaryny Kasi| 1 całe jajko| 3 łyżki cukru pudru|

  1. Połączyć wszystkie produkty.
  2. Rozwałkować
  3. Wyciąć kształty
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
  5. Piec 10 minut

Pierwszy raz znalazłam przepis, w którym nie musiałam odkładać ciasta na kilka godzin do lodówki. Super! ♥

Owsiane kulki

Uwielbiam je!!! Robię je równie często jak marchewkowe ciastka Eryka i mogłabym je jeść codziennie. W przepisie była również woda, ale gdy raz o niej zapomniałam były o niebo lepsze, dlatego taki przepis wprowadziłam w życie! Jest tutaj tak wielka dowolność wszystkich produktów, że nie ma co się spinać. A naprawdę są pyszne!!! ♥

1.5 szklanki płatków owsianych| 1.5 szklanki mąki| 3/4 łyżeczki proszku| pół łyżeczki sody| pół szklanki cukru| 2 jajka| pół szklanki oleju| pół tabliczki czekolady| 3/4 szklanki ziaren| suszona żurawina| sezam|

  1. Wszystko ze sobą wymieszać
  2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
  3. Piec około 10 minut

 

No i tyle! Widzicie jakie to wszystko proste? Mam nadzieję, że skorzystacie z „moich” szybkich pomysłów i Wasze święta będą pyszne! ♥

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *