Hejeczka! 🙂
Dzisiaj już nawet od rana nie musiałam iść do szkoły, bo zakończenie roku miałam wczoraj. Od rana robię trochę rzeczy, a wieczorkiem jadę nad morze! Chora, bo chora, ale mam w planach na to nie zwracać uwagi. Wakacje są zbyt krótkie żeby teraz leżeć w łóżku!
Wczoraj wieczorem, na dobre rozpoczęcie dwóch wspaniałych miesięcy zmotywowałam się w końcu do powielenia smaku z ostatniego wypadu do Rzymu. Mianowicie włoska pizza z bakłażanem. PRZEPYSZNA! Zmodyfikowałabym jedynie troszkę ciasto,a reszta idealnie komponowała się z tą, którą jadłam w dzień wylotu do Polski.
Przepisem na pizze inspirowałam się oczywiście z bloga burczymiwbrzuchu.pl i własnymi pomysłami. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! 🙂
CIASTO
300 g mąki pszennej
14 g suszonych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
czubata łyżka ziół prowansalskich
200 ml letniej wody
2 łyżki oliwy
PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW
6 suszonych pomidorów
2 łyżeczki koncentratu
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
sól
SKŁADNIKI NA PIZZE
2 małe pomidory
1/2 bakłażana
oliwki
mozzarella
czosnek
Jak wykonać pizze znajdziecie na stronie u dziewczyn. Wierzę, że zamienniki będziecie umieli sobie podstawić doskonale pod składniki, których ja w swojej pizzy nie używałam! 😉 KLIK
MNIAM!
Jakie plany na dzisiaj? 🙂 Buziaki! :*
Uwielbiam bakłażana, dlatego na pewno zrobię, bo wygląda przecudownie! Kuruj się, żebyś miała udane wakacje. 😉