FOODBOOK OKAZJONALNY | film na kanale

Dzień dobry! Ostatnio na live pewna Nela spytała mnie czy mogłabym nagrać foodbook z propozycjami na świąteczny stół. Spodobało mi się to niesamowicie, ale uznałam, że nie jestem na tyle kuchenną youtuberką żeby robić pełen stół jedzenia tylko dla pokazania co bym zrobiła- a wiadomo, nagranie po świętach nie ma sensu (choć myślę o tym, żeby nagrać i aby było tak po prostu na co dzień lub na kolejne święta ^^). Tak więc poszłam na kompromis- zrobiłam absolutnie szybki foodbook z imprezy, którą mieliśmy wczoraj. Mam nadzieję, że będziecie zadowoleni! :*

Ważne informacje- było nas wszystkich szesnaście osób, a jedzenie później było jeszcze standardowo rozdawane w pojemnikach… i zostało na śniadanie, obiad i kolację dla pięciu osób 🙂 Proporcje musicie ogarnąć sami 🙂

JADŁOSPIS

PRZYSTAWKI (zrobiły największą furorę!) 

  • szparagami w cieście francuskim z serem camembert. Ciasto francuskie pokroić na trójkąty, wsadzić po jednym kawałeczku sera i kawałek szparaga. Wsadzić do piekarnika aż się zarumienią, na ostatnie 3 minuty posypać serem (ja posypałam dopiero po wyjęciu i było to troszkę za późno)
  • domowe bułki z przepisu Piotra: 500 g mąki, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, jajko, 7/8g suszonych drożdży. Ciasto wyrobić i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu. Następnie uformować kulki, lekko splaszczyc, wyłożyć na blasze, przykryć i pozostawić na max 40 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Po upływie 40 minut wstawić uformowane bułki do piekarnika i piec ok 15 w zależności od piekarnika (bułki powinny się zarumienic) do bułek zrobiłam trzy rzeczy: 
  • pasta słonecznikowa z przepisu Jadłonomia 
  • pasta groszkowa: puszka groszku plus czosnek w ilości dowolnej z solą, blendujemy, gotowe!
  • pasztet z soczewicy z kiszonym ogórkiem z przepisu Jadłonomia
  • sos czosnkowy do pasztetu i innych rzeczy: jeden serek wiejski, odpowiednia ilość jogurtu naturalnego, sól, czosnek, pietruszka (ja zawsze daję obok do miseczki)
  • babeczki grzybowe z przepisu Jadłonimia (2 puszki białej fasoli, pół szklanki suszonych grzybów, 3/4 mąki owsianek lub zblendowanej owsianki, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, przyprawy, 100ml oleju, sos sojowy, 1 łyżeczka musztardy). Grzyby moczymy przez noc, podsmażamy cebulę, dodajemy składniki jak do pasztetu z żurawiną, blendujemy, wstawiamy foremek, do piekarnika i pieczemy 45 minuty
  • śliwki zawinięte z boczek i obsypane ostrą papryką pieczone w piekarniku do uzyskania odpowiedniego przypieczenia boczku

OBIAD

  • faszerowane papryki z przepisu Kwestia Smaku
  • carbonara ze szparagami z przepisu Kwestia Smaku
  • pieczone warzywa (ziemniaki, buraki, marchewki, cukinia, bakłażan) polane olejem z przyprawami, pieczone w temperaturze 200 stopni do uzyskania odpowiedniego dla siebie efektu

CIASTA

  • tort urodzinowy z przepisu Piotra: biszkopt- 12 jaje, 10 łyżek mąki, 10 łyżek cukru; oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy potem dodajemy żółtka, cukier i mąkę, mieszamy delikatnie łopatką. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach następnie wyciągamy biszkopt i dokładnie studzimy (musi być zimny), tniemy na trzy części, w szklance rozrabiamy poncz (woda, cukier, cytryna) i nasączamy trzy placki biszkoptu krem- 700 ml śmietanki 36%, opakowanie 250 g serka mascarpone, pokruszona gorzka czekolada i kakao + cukier na oko. Biszkopt przekładamy dżemem porzeczkowym, dodajemy krem i na samą górę owoce. W naszym przypadku borówki, maliny, truskawki i winogrona.
  • kulki daktylowe od Veganbanda: szklankę daktyli zblendować, dodać szklankę owsianki, która została podsmażona na suchej patelni+ dwie łyżki oleju. Całość, gdy uzyska odpowiednią konsystencje uformować z odpowiednie dla siebie kształty. W moim wypadku najlepiej sprawdzają się kulki. Wsadzić do lodówki 🙂 Jeśli za bardzo Wam się sklejają wystarczy następnym razem dodać więcej owsianki 🙂
  • ciastka marchewkowe z przepisu Ervegana
  • ciasto fasolowe od Wiktorii: Ciasto fasolowe, jeden dojrzały banan, puszka czerwonej fasoli , dwa jajka, półtorej łyżki oleju kokosowe, półtorej łyżki kakao, dwie łyżki ksylitolu
    łyżeczka proszku do pieczenia | Fasole najpierw porządnie wypłukać pod bieżąca ciepła woda. Blendowac wszystkie składniki na gładka masę. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45-50 minut do suchego patyczka bez termoobiegu ale grzałka góra dół | Jak się upiecze, lekko musi wystygnąć i polewa z gorzkiej czekolady. Polać i wstawić 2 lub 3 h do lodówki

Wszyscy byli baaardzo zadowoleni i usatysfakcjonowani, a to chyba najlepsza reklama, prawda? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *